Begrippenlijst

Analoog

Bij een horloge met analoge tijdweergave wordt de tijd weergegeven door middel van wijzers en een wijzerplaat.

ATM

Horlogefabrikanten drukken de mate van waterdichtheid van een horloge doorgaans uit in ATM (atmosfeer) of bar, waarbij 10 meter waterdruk gelijk is aan 1 atmosfeer (ATM).

Automatisch uurwerk

Bij een automatisch uurwerk, dat vaak door horlogefabrikanten wordt aangeduid als Automatic op de wijzerplaat, wordt het uurwerk opgewonden door polsbewegingen in plaats van een batterij. Door de polsbewegingen gaat een rotor ronddraaien en daarmee wordt de hoofdveer automatisch opgewonden. Het idee dat alleen de beweging hiervoor kan zorgen zonder batterij, is voor veel horlogeliefhebbers bijzonder. Een automatisch horloge heeft een minimaal aantal rotaties per dag nodig om zich op te laden. Dit komt neer op ongeveer 600-800 TPD (Turn Per Day). Dit aantal rotaties haal je makkelijk met je dagelijkse handelingen. Wanneer je het automatische horloge niet elke dag draagt, gaat het na verloop  van tijd stilstaan. De meeste automatische uurwerken kunnen tussen de 30 en 48 uur zonder beweging. Wanneer je je horloge langere tijd niet draagt, kan je er voor kiezen om een watchwinder aan te schaffen. Deze horlogedoos windt je horloge automatisch op. Hou bij de aanschaf van een automatisch uurwerk rekening met het feit dat deze uurwerken zeer gevoelig zijn, bij activiteiten als een intensieve sport beoefenen wordt aangeraden het horloge af te doen.
Het automatisch opwindmechanisme is in 1770 uitgevonden door Abraham-Louis Perrelet (1729-1826), in de vorm van een zakhorloge. Pas in 1923 is door John Harwood (1893-1964) het automatische opwindmechanisme voor polshorloges uitgevonden.
Rond 1940 kwam een doorbraak met de Eterna-Matic met kogellager. Op basis van deze techniek worden tegenwoordig nog steeds de meeste automatische opwindmechanismen geproduceerd.

Bar

Horlogefabrikanten drukken de mate van waterdichtheid van een horloge uit in bar of ATM , waarbij 10 meter waterdruk gelijk is aan 1 bar.

Bicolor

Eigenlijk zegt het woord het al, bicolor wil zeggen twee kleuren. Een bicolor horloge of sieraad is samengesteld uit twee kleuren, verschillende metalen of hetzelfde metaal in verschillende kleurvarianten. Veel voorkomend is de combinatie van (geel)goudkleurig of en zilverkleurig metaal bij horloges en geelgoud en witgoud bij trouwringen. Tegenwoordig is roodgoud zeer populair en zie je steeds vaker dat de combinatie hiermee wordt gemaakt in nieuwe collecties en het geelgoud vervangt.

Carbon

Carbon is de Engelse aanduiding voor koolstof en afgeleid van het Latijnse woord houtskool. Het is een niet-metaal dat in verschillende verschijningsvormen voorkomt. In de natuur kent koolstof de volgende verschijningsvormen: diamant , grafiet, amorfe koolstof en het zeldzame Lonsdaleiet. De aanduiding carbon wil overigens niet in alle gevallen zeggen dat er sprake is van Diamond-like carbon. In dat geval wordt doorgaans de aanduiding ’DLC’ gehanteerd.

Chronograaf

Een chronograaf heeft een uurwerk en wijzerplaat dat voorzien is van een stopwatchfunctie. Het woord chronograaf is een samentrekking van de Griekse woorden ‘’chronos’’ (tijd) en ‘’grapho’’ (ik schrijf). De chronograaf meet de tijd door aan het begin en het einde van de meting op een knop van het horloge te drukken, waarbij de verstreken tijd van het horloge kan worden afgelezen. Doorgaans kent een chronograaf, buiten de knop van de kroon, twee extra knoppen boven en onder de kroon. In de meeste gevallen dient de bovenste knop voor het starten en stoppen van de tijdmeting en de onderste om de tijdmeting te resetten.

Diamant

Diamant is een natuurlijke verschijning van koolstof en is (voor zover bekend) het hardste materiaal dat voorkomt in de natuur en hierdoor kras vast. Diamant is een schaars en zeer kostbaar mineraal en geldt als edelgesteente. Diamant ontleed zijn naam aan het Griekse Adamas, wat ‘’ontembaar’’ of ‘’onoverwinnelijk’’ betekent vanwege zijn ongekende hardheid met een hardheid van 10 op de schaal van Mohs. Slechts de industrieel vervaardigde materialen Agregated Carbon Nannorods en ultrahard Fulleriet zijn harder.
Om de waarde te bepalen van een diamant wordt deze door de vier C’s gegradeerd: colour (kleur), cut (manier van slijpen), carar (karaat) en clarity (zuiverheid of wel van de kwaliteit van de diamant).

De kleur van een diamant

Diamant wordt op kleur gegradeerd door diamantairs. Deze maakt gebruik van een set Masterstones. In dit set zitten verschillende stenen die als voorbeeld dienen. Om de diamanten op kleur te graderen worden de verschillende stenen met elkaar vergeleken. De diamantair zal zo de kleur van de diamant vaststellen. De kleur van de diamant wordt uitgedrukt in letters. Diamanten met de letter D behoren tot de beste kwaliteit en de kleuren M-Z tot de minste.
D/E                         River                                      Finest White
F/G                         Top Wesselton                    Fine White
H                             Wesselton                            White
I                              Top Crystal                           Slightly Tinted White
J                              Crystal                                   Slightly Tinted White
K/L                         Top Cape                              Tinted White
M/Z                        Cape to Yellow                     Tinted Colour 1-4
Naast de kleur van de diamant moeten we ook rekening houden met de andere 3 C’s. Cut (slijpvorm), carat (karaat) en clarity (zuiverheid of wel de kwaliteit).

De slijpwijze van een Diamant

De Cut van de diamant betekent vrij vertaald sneeën. Het aantal sneeën van een diamant noemt men facetten. De meest bekende geslepen vorm is de briljant geslepen diamant. Dit wordt ook wel round brilliant cut genoemd. Deze slijpvorm heeft 58 facetten. De briljant is populair door zijn mooie schittering. De facetten laten de stenen fonkelen. De vorm van de diamant heeft niet zoveel invloed op de waarde. Het is ten slotte een kwestie van smaak. De wijze van het plaatsen van de facetten heeft wel invloed op de waarde. Het goed plaatsen van de facetten heeft invloed op de kwaliteit dus ook de waarde.
Naast briljant geslepen diamanten bestaan ook de vormen:
 • Emerald (Smaragd – rechthoekig)
 • Baguette (Rechthoekig)
 • Oval (Ovaal)
 • Heart (Hartvormig)
 • Marquise (Markies – langwerpig)
 • Pear (Peervormig)
 • Princess (Prinses – vierkant)

Karaat

Het aantal karaat van een diamant wordt bepaald door het gewicht van de diamant. Een diamant van 1 karaat bestaat uit 100 punten. Een diamant van 0.5 karaat bevat dus 50 punten.

Diamant zuiverheid

De clarity van een diamant zegt iets over de schoonheid. De zuiverheid wordt bepaald door de helderheid en de inclusies (insluitsels). Een diamant die vrij is van insluitsels wordt ook wel loepzuiver genoemd. De onzuiverheden zijn met het blote oog niet waarneembaar. Dit is alleen maar te zien onder een loep die 10x vergroot. Het moet dan ook zeer zorgvuldig worden bekeken.Onzuiverheden in diamanten zijn vaak kleine zwarte puntjes. Dat diamanten onzuiverheden bevatten is heel normaal. Diamant is immers een natuurproduct. Het aantal onzuiverheden in een diamant bepalen de clarity en dus ook de waarde. Zo kan het zijn dat een grotere diamant met meer onzuiverheden goedkoper is dan een kleinere met minder onzuiverheden.De zuiverheid wordt aangeduid met letters:
IF                           Internally Flawless
VVSi                      Very Very Small inclusions
VSi                         Very Small inclusions
Si                            Small inclusions
P1                           Vissible inclusions
P2                           Bigger inclusions
P3                           Important inclusions
R                             Poor Clarities (Rejects)

Waarde van diamant

De waarde van diamanten is, zoals beschreven, afhankelijk van de 4 C’s. Colour, Cut, Carat en Clarity. Naast de kwaliteit van de diamant is ook de internationale diamantprijs van belang. De koers bepaalt de waarde van een diamant en is dus aan schommelingen onderhevig. Kleine diamanten met een laag karaat hebben weinig waarde. Hoe groter de diamant, des te zeldzamer en dus ook duurder. Honderd 0,01 karaat diamantjes (samen 1 karaat) hebben dus een kleinere waarde dan één diamant van 1 karaat.
Wij helpen u graag verder met actuele prijzen en adviseren u graag in het kiezen van de juiste diamant die aan uw budget en wensen voldoet.

Digitaal

Bij digitale tijdweergave wordt de tijd anders dan analoog aangegeven door middel van cijfers. Er zijn ook horloges verkrijgbaar die zowel analoog en digitaal de tijd weergeven.

Doublé

De benaming doublé staat voor metaal dat met een dun laagje goud of zilver is bedekt.

Druksluiting horlogeband

De meest gebruikte type sluiting is de druksluiting. Verschillende andere sluitingen zoals de klapsluiting, vouwsluiting en vlindersluiting vallen in deze categorie. Bij deze sluitingen zijn het bandje en de sluiting één geheel. Het voordeel van een horloge met druksluiting is dat deze gemakkelijk is om en af te doen. Een ander voordeel is dat je je horloge bij deze sluiting slechts een keer op jouw eigen maat hoeft af te stellen, daarna is deze altijd op jouw maat ingesteld. Horloges met metalen band bevatten bijna altijd een druksluiting.

Edelstaal

Edelstaal wordt ook wel chirurgisch staal of rvs genoemd, wat staat voor ‘roestvrij staal’ (hoewel tegenwoordig ook wel ‘roestvast staal’ wordt gezegd). Ondanks de naam ‘edelstaal’ is rvs geen edelmetaal. Omdat het niet roest, is het echter ook geen ‘onedel metaal’ en wordt het ‘niet-edel’ genoemd. Edelstaal is een heel hard materiaal waardoor het minder snel beschadigd, daarnaast is het aanzienlijk goedkoper in vergelijking tot edelmetaal. Stalen sieraden zijn duurzaam, trendy en groeien in populariteit.

Edelstenen

Edelstenen en mineralen en hun geneeskrachtige werking zijn al eeuwenlang bij mensen bekend, zo is uit opgravingen gebleken. Bergkristal, jaspis, nefriet, granaat en serpentijn zijn enkele van de oudste bekende soorten stenen. Ze werden bijvoorbeeld als amulet of zegel gedragen, al dan niet voorzien van inscripties of afbeeldingen. Andere soorten edelstenen zijn nog relatief jong, dat wil zeggen dat ze nog niet zo lang geleden ontdekt zijn, zoals apofylliet, sugiliet, larimar en kunziet. Edelsteentherapie staat weer volop in de belangstelling. Steeds meer mensen ontdekken opnieuw dat edelstenen en mineralen een heel goed hulpmiddel kunnen zijn om klachten of problemen te verminderen of te verzachten. Edelstenen kun je gemakkelijk bij je dragen en zo hun werking laten doen.

Gerhodineerd

Zilver wordt gerhodineerd om zilver extra te beschermen en verkleuring tegen te gaan. Rhodium is een hard, zilverwit metaal dat grote gelijkenissen vertoont met andere edelmetalen zoals Platina. Gerhodineerd zilver is sterker en behoudt hierdoor langer zijn glans en elegantie. Gerhodineerde sieraden hebben bovendien meer de uitstraling en kleur van witgoud.

Glas (soorten voor horloges)

In een horloge kan een mineraalglas (link maken van het woord mineraalglas naar het begrip) of saffierglas (link maken van het woord saffierglas naar het begrip) geplaatst worden.

GMT

Bij horloges wordt de aanduiding GMT gebruikt om aan te geven dat een horloge is voorzien van de complicatie om de tijd in een tweede tijdzone aan te geven. Buitgewoon handig voor zakenmensen en fanatieke reizigers die zich regelmatig in een andere tijdzone dan hun gebruikelijke tijdzone bevinden.
De aanduiding GMT is afgeleid van het welbekende ‘’Greenwich Mean Time’’, één van de 24 tijdzones zoals die op de Internationale Meridianen Conferentie in 1884 zijn vastgesteld.
Goud
Goud is een edelmetaal en blijft mooi. Tegenwoordig worden drie varianten veel gebruikt: geelgoud, witgoud en roodgoud. Puur goud is te zacht om te dragen, vandaar dat het gemengd wordt met andere metalen om het harder te maken. De kleur van het goud is dan ook afhankelijk van de legering (het metaalmengsel). Zo is aan geelgoud meer zilver dan koper, aan roodgoud meer koper dan zilver toegevoegd en aan witgoud palladium of nikkel toegevoegd.
Het gehalte puur goud wordt aangeduid door middel van ‘karaat. Karaat staat voor de kwaliteitsaanduiding van goud, waarmee de verhouding van goud tot de legering (toegevoegde metaal) bedoeld wordt. Dit wordt ook wel goudgehalte genoemd. Karaat is dus het aantal delen goud op 24 delen van een legering oftewel: 24-karaats goud is zuiver goud (24/24).
In Nederland worden doorgaans 14 karaat gouden ringen aangeboden. Wij bieden tevens ringen van 9 en 18 karaat goud aan.

Horlogesluiting

Er zijn verschillende typen horlogesluitingen te onderscheiden, waarbij de belangrijkste de druksluiting, mineraalglas en gespsluiting zijn. Ook de klittenbandsluiting en de magneetsluiting worden nog regelmatig gebruikt.

Keramiek

Het hightech materiaal Keramiek is door zijn extreme hardheid ideaal voor de vervaardiging van horloges en/of sieraden. In het bijzonder door de elegante uitstraling, het probleemloze draagcomfort, de zeer hoge krasbestendigheid en de anti-allergische eigenschappen. Keramiek is één van de oudste natuurlijke grondstoffen en gelijkrijd één van de modernste hightech grondstoffen ter wereld. De keramische delen van een horloge worden van de hoogste kwaliteit geproduceerd, geschikt voor dagelijks gebruik. De in de horlogewereld gebruikte hardheid is vergelijkbaar met het krasvaste saffierglas  voor horloges. De meest gangbare en natuurlijke kleuren zijn zwart en wit. Het voordeel van keramiek is dat deze kleuren ‘’kleur-echt’’ zijn. Deze kunnen niet worden aangetast door zonlicht of vaal worden. Keramiek neemt ook geen vuil aan tijdens het dragen.
Kinetic
Eind jaren ’80 kwam Seiko met een primeur: het Kinetic uurwerk, een uurwerk met Quartz techniek dat energie opwekt door de beweging van arm en pols. Een kinetic uurwerk beschikt over een batterij dat gevoed wordt door beweging. Deze uurwerken hebben als voordeel dat de batterij nooit vervangen hoeft te worden en de elektriciteitsreserve is veel groter dan bij een automatisch uurwerk. Dit reserve wordt aangesproken wanneer het uurwerk stil staat, het andere deel is bestemd voor direct gebruik. Pas wanneer een horloge met een kinetic uurwerk vier tot zes maanden heeft stilgestaan is de opgeslagen elektriciteit verbruikt.Kinetic uurwerk

Kroon

De kroon wordt gebruikt voor het gelijk zetten van tijd en/of datum van het horloge en is sommige gevallen het opwinden van het mechanische horloge. In de meeste gevallen is de kroon aan de rechterzijde van het uurwerk gepositioneerd, doorgaand op de ‘3-uurs’ positie. Er zijn ook horloges waarbij de kroon zich aan de linkerzijde van het horloge bevinden, heel handig voor de linkshandige onder ons die het horloge veelal rechts dragen. Tevens kan er sprake zijn van een geschroefde kroon (schroefkroon) waarmee de kroon kan worden aangedraaid om te voorkomen dat er water in de kast komt of de kroon per ongeluk kan worden versteld. Let op: in het geval van een schroefkroon moet de kroon eerst losgedraaid worden om tijd en/of datum te kunnen verstellen. Het is van groot belang dat de schroefkroon na het verstellen van tijd en/of datum terug dicht geschroefd wordt, indien dit wordt vergeten kan er water en vuil het horloge binnen dringen.

Mineraalglas horloge

Mineraalglas is harder dan gewoon glas waardoor het minder snel krast. Dat neemt niet weg dat mineraalglas nog steeds krasgevoelig is en men hier zorgvuldig mee dient om te gaan. De productiemethode van mineraalglas is eenvoudig waardoor het relatief betaalbaar is. Mineraalglas tref je bij de meeste horloges en merken in ons assortiment aan. Een duurzamer maar ook duurdere optie is saffierglas. Enkele merken en modellen in ons assortiment beschikken over dit glas.

Nauwkeurigheid

Quartz uurwerken (batterij) hebben een hogere frequentie in trilling dan een mechanisch uurwerk (automaat), waardoor ze nauwkeuriger zijn qua tijd. Het is wettelijk vastgesteld dat een mechanisch uurwerk 20 seconden per dag mag afwijken. Mocht deze afwijking groter worden dan is het verstandig het uurwerk te laten stabiliseren. Dit heeft te maken met de bewegende onderdelen in het horloge.

Palladium

Palladium is een metaalsoort dat nog relatief onbekend is bij het grote publiek. Toch is er een duidelijk groeiende trend en markt voor palladium sieraden, die voornamelijk populair zijn onder de prijsbewuste consument. Palladium wordt gezien als hét betaalbare alternatief voor trouwringen of verlovingsringen van, het veel duurdere, platina. Ook krijgt palladium, mede door zijn zeldzaamheid en een groeiende belangstelling voor zeldzame en unieke materialen, een groeiend trendy imago. Mede door dit trendy imago is palladium tegenwoordig hét edelmetaal van de juwelenmode. Sieraden gemaakt van palladium bezitten dezelfde zilverwitte kleur als trouwringen van platina, ze oxideren niet aan de lucht (behouden dus hun mooie glans), ze zijn hypoallergeen (veroorzaken dus geen huidirritatie) en zijn wegens de hoge dichtheid van palladium (wat het zeer buigzaam en kneedbaar maakt) nagenoeg onverslijtbaar.

Platina

Gecharmeerd van witgoud en wat meer geld te besteden? Dan zou platina een goede optie kunnen zijn. Dit materiaal is duurder dan goud en het witste en hardste metaal dat er is. Nog een voordeel voor de allergiegevoelige mensen onder ons: platina is minder allergiegevoelig dan goud, omdat goud vermengd is met andere metalen die sneller een reactie oproepen.

Polijsten

Door het polijsten van een horloge of sieraad gaat een dof en beschadigd oppervlak weer glanzen. Polijsten wordt meestal gedaan met een snel ronddraaiende lappenschijf die het bovenste laagje van het horloge of sieraad egaliseert. Onder andere staal, zilver en goud zijn geschikt om gepolijst te worden.

Quartz uurwerk

Een Quartz uurwerk wordt aangedreven door een batterij dat in het uurwerk geplaatst wordt. Het uurwerk is voorzien van een Quartz kristal dat constant trilt op dezelfde frequentie. Deze trillingen zenden een signaal uit naar het tijdsmechanisme waardoor de tijd kan worden weergegeven. Een groot voordeel van een Quartz uurwerk is de precisie in tijdsaanduiding.  Verder heeft een Quartz uurwerk relatief weinig onderhoud nodig, het enige vaste onderhoud is het verwisselen van een batterij. Afhankelijk van het type horloge gaat een batterij één tot vijf jaar mee.

Saffierglas

Saffier glas is als enige glassoort resistent tegen krassen. Door de hardheid van het glas, zorgt het voor een uitstekende bescherming van het horloge. Het materiaal kan tegen een stootje, dus ook bij intensief gebruik is het glas in de meeste gevallen krasbestendig. Omdat het produceren van saffier glas erg arbeidsintensief is, is het wat exclusiever dan de andere glassoorten. Saffier glas wordt dan ook vooral gebruikt bij de wat luxere horloges. Een vaak  goedkoper alternatief is een horloge met een mineraalglas.

Schokbestendig

Een horloge wordt schokbestendig/ shockproof of shockresistant genoemd wanneer het horloge een val van één meter hoogte op een oppervlak kan weerstaan zonder dat het stopt met lopen of meer dan één minuut achter gaat lopen.

Solar uurwerk

Solar uurwerken laden op door middel van lichtenergie. Een zonnecel, die in sommige gevallen onderdeel uitmaakt van de wijzerplaat, zet de lichtenergie om in  elektrische energie. Dit licht kan komen van zonlicht, maar ook kunstmatig licht doet zijn werk. De meeste solar uurwerken beschikken over een interne ‘opslagplaats’ met een groot vermogen, waar de overtollige energie in opgeslagen wordt. Een modern solar uurwerk kan in de meeste gevallen enkele maanden zonder zonlicht.

Swarovski kristallen

Swarovski kristallen worden veelal in sieraden gebruikt, het merk Ice Watch(link maken van het woord Ice Watch  naar link merk) gebruikt tevens deze luxueuze kristallen voor de horloges. Bijna iedereen heeft wel eens van Swarovski gehoord maar wat is het nu precies?
Daniel Swarovski (1862 – 1956) heeft in 1892 een werkwijze ontdekt om glas te kunnen slijpen zoals diamanten werden en worden geslepen. Hij heeft een automatische polijstmachine uitgevonden waarmee hij vele malen nauwkeuriger kon slijpen en polijsten dan dit ooit handmatig mogelijk zou kunnen zijn. Door deze uiterst precieze wijze van slijpen ontstaat er een prachtige fonkeling in het kristal. Hierdoor is Swarovski kristal bijzonder mooi om in sieraden te verwerken.
Daniel Swarovski is altijd een vooruitstrevend ondernemer geweest. Zo heeft hij samen met o.a. modehuis Dior een speciale glanzende coating bedacht. Het gaat hierbij om de zogenaamde Aurora Borealis glans dat ook wel “Noorderlicht” wordt genoemd. Deze glanzende coating wordt aan het kristal toegevoegd en heeft ervoor gezorgd dat het glaskristal een zeer luxueuze uitstraling krijgt. U zult hierdoor nooit hoeven te twijfelen aan de echtheid van Swarovski kristal. Dit kristal blijft, in tegenstelling tot andere kristal merken, vele malen mooier en laat geen gebruikssporen op het kristal achter.
Het Swarovski kristal, dat in Oostenrijk wordt gemaakt, wordt gezien als het beste kristal ter wereld. De kristallen schitteren en fonkelen, vangen elke glinstering op en hebben prachtige vormen en designs.

Swiss made

Horloges afkomstig uit Zwitserland zult u vaak onderaan de wijzerplaat het predikaat of label ‘’Swiss Made’’ vinden. Dit label geniet een wereldwijde reputatie en geeft uitdrukking aan een hoge mate van kwaliteit, die door de jaren geen zorgvuldig door de diverse Zwitserse horlogehuizen is opgebouwd en dat nog steeds doen. Niet alleen in Zwitserland worden hoge kwaliteit horloges geproduceerd en toen de concurrentie toenam werd begin jaren 70 besloten het label ‘’Swiss Made’’ te beschermen.
Het label ‘’Swiss Made’’ geeft aan dat het horloge en het uurwerk voldoen aan strenge criteria die zijn opgenomen in een Zwitserse wet, de Ordinance van 23 december 1971 welke is gemodificeerd op 27 mei 1992. Volgens deze wet mag een horloge alleen het label ‘’Swiss Made’’ dragen indien het voldoet aan de volgende minimumeisen.
Artikel 1 van de Ordinance bepaalt dat een horloge wordt beschouwd als Zwitsers indien”:
 • Het uurwerk Zwitsers is;
 • de horlogekast in Zwitserland wordt voorzien van het uurwerk;
 • de finale controle van het horloge plaatsvindt in de fabriek in Zwitserland.
Artikel 2 van de Ordinance bepaalt dat een uurwerk wordt beschouwd als Zwitsers indien:
 • De assemblage van het uurwerk geschiedt in Zwitserland;
 • het uurwerk voortdurend onderworpen is aan de Zwitserse verplichte technische controle;
 • ten minste 60% van de waarde van de onderdelen ( exclusief montagekosten) in Zwitserland zijn geproduceerd.

Titanium

Dit grijswitte metaal wordt steeds meer gebruikt voor sieraden en horloges, maar werd oorspronkelijk vooral gebruikt in de luchtvaarttechniek en ruimtevaart. Niet zonder reden, want titanium is keihard, licht en allergievrij: ideaal voor mensen met een hoge gevoeligheid voor reguliere sieraden en horloges. Door de dichtheid van het metaal is titanium moeilijker te bewerken, hierdoor zijn de modellen vaak simpel en strak. Een titanium ring is hierdoor bijvoorbeeld ook moeilijk te vergroten als deze over tijd te krap wordt. Titanium sieraden en horloges passen helemaal binnen deze tijdsgeest en zullen voornamelijk in de smaak vallen bij consumenten die van strak, stoer en modern houden.

Uurwerk

De belangrijkste type uurwerken zijn automatisch mineraalglas , Quartz mineraalglas en Solar mineraalglas (link maken van het woord solar naar het begrip)mechanismen. Elke van deze uurwerken heeft haar eigen specifieke kenmerken en functies.

Zilver

Zilver is een eenvoudig te bewerken metaal dat iets harder is dan goud en beschikt over een witte glas. Het metaal is stabiel in zuivere lucht en water, maar indien blootgesteld aan ozon of waterstofsulfide verkleurt het. Gelukkig kan zilver altijd gepoetst worden met speciale zilverpoets wat zijn kleur en glans weer terug naar boven haalt, zilverpoetsdoekjes zijn tevens te koop bij ons in de winkel. Het zilvergehalte wordt aangeduid met een gehalteteken die na een proef door een, door de overheid aangewezen, waarborginstelling wordt verleend. In Nederland gebruikt men meestal eerste gehalte en tweede gehalte zilver. Eerste gehalte zilver (925/1000) is een legering van 92,5% zilver en 7,5% koper of een ander metaal. Bij Time4Jewels vindt u uitsluitend producten met een eerste gehalte zilver gehalteteken.
Om het zilver extra te beschermen en verkleuring tegen te gaan kiezen steeds meer merken er tegenwoordig voor om het zilveren sieraad te voorzien van een rhodium laag. Rhodium is een hard, zilverwit metaal dat grote gelijkenissen vertoont met andere edelmetalen zoals Platina. Gerhodineerd zilver is sterker en behoudt hierdoor langer zijn glans en elegantie. Gerhodineerde sieraden hebben bovendien meer de uitstraling en kleur van witgoud.

Zirkonia

Het mineraal Zirkonia wordt veel gebruikt bij sieraden en in horloges omdat deze steen het meeste lijkt op Diamant. Zirkonia is velen malen goedkoper dan Diamant en hierdoor een goed alternatief voor alledaagse sieraden en horloges. Ook voor trouwringen wordt tegenwoordig Zirkonia gekozen als goedkoper vervanging voor de zeer prijzige Diamant. Wel moet men er  rekening houden dat Zirkonia sneller haar glans verliest en hierdoor adviseren wij bij trouwringen om na een aantal jaar een nieuwe Zirkonia in de ring te plaatsen. Een Zirkonia steen schittert iets minder dan een Diamant maar de flonkering van Zirkonia heeft veel kleurschakeringen. Zoals bij een Diamant kan ook Zirkonia in verschillende vormen machinaal geslepen worden.

Zomertijd

De zomertijd begint tegenwoordig op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. In de nacht van zaterdag op zondag eind maart worden de klokken om 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur (ezelsbruggetje: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit, zie www.ezelsbrug.nl. Door de zomertijd wordt het niet in het holst van de nacht licht. Een groot voordeel is ook dat we ’s avonds een uur langer van daglicht kunnen profiteren. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en tegen half tien ’s avonds donker. In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd; ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Uitvinder in 1907 is de Londense aannemer William Willett.

 Reacties zijn gesloten.